website logo

 

“De belangrijkste eigenschap van fotografie: alles wat beweegt staat stil. Eindelijk krijg je de kans de wereld in alle rust te bestuderen. Dan blijkt dat zien meer met je hersenen dan met je ogen te maken heeft. Zien is meer denken dan kijken. Je moet niet alleen in overweging nemen wat je ziet, maar ook wat je niet ziet.”

Hans Aarsman, Volkskrant juni 2016

 Fotografie heeft mij van jongs af aan geboeid. Met een eenvoudige compactcamera met filmrolletjes maakte ik vele vakantiefoto’s, waarop ik vooral stillevens op de Franse markten vastlegde. Inmiddels ben ik thuis in de wereld van de digitale fotografie en beschik ik over een mobiele studio-uitrusting. Aan het Da Vinci College in Dordrecht heb ik de Vakopleiding fotografie en Vakopleiding fotografie gevorderd gevolgd (docent Rob van der Pas).

Als fotograaf werk ik onder de naam Studio Cygne. Cygne is het Franse woord voor zwaan. Een zwaan staat voor gratie, transformatie, kracht en liefde. Een zwaan heeft binnen vele volkeren en geloven een bijzondere betekenis. Voor mij staat de zwaan voor nieuwe dimensies en dromen, waarbij alles zijn tijd nodig heeft om tot iets moois uit te groeien als een zwaan. En dat alles past precies bij mijn ontwikkeling als fotograaf.

Stillevens vastleggen, zoals de schilders uit de Gouden Eeuw, is een rode draad in mijn werk. Maar een goede portretfotograaf zijn is mijn drijfveer, doel en passie tegelijk. Een portret maak ik het liefst low-key en bij voorkeur in zwart/wit. Zo kan ik optimaal spelen met licht en schaduw. Ik probeer altijd een portret te maken waarin de geportretteerde zichzelf herkent, in alles wat je ziet en wat je niet ziet.

Leontien van Klaveren